We onderzoeken en behandelen u met de meest geavanceerde apparatuur die wereldwijd beschikbaar is! Meer weten? Kijk hier!

Decompressie Therapie

Spinale Decompressie Therapie is een succesvolle behandelingsmethode voor diverse rugklachten, zoals hernia's.

Wat is Spinale Decompressie Therapie?
Veel rugklachten ontstaan, omdat er druk komt te staan op de tussenwervelschijven. Doordat de tussenwervelschijven te veel worden ingedrukt, zullen ze vervormen en zo kan er druk ontstaat op de zenuwen en de zenuwwortels. Deze druk kan diverse klachten veroorzaken, zoals: pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zelfs uitvalsverschijnselen. Decompressie therapie heeft als doel om de tussenwervelschijf weer op de normale plaats te krijgen waardoor de druk op de zenuw afneemt of zelfs verdwijnt. 

decompressie

Wie kan gebruik maken van Spinale Decompressie Therapie?
Deze therapie is geschikt voor volwassenen (18+) en is onder andere zeer effectief bij:

  • Hernia (zowel nek als rug)
  • Spinale Stenose
  • Ischias
  • Uitstralende rugpijn
  • Spierspasmen
  • Degeneratie (slijtage) van de tussenwervelschijven
  • Spinale wortelcompressie

Er zijn voor deze behandeling ook contra-indicaties. Decompressie therapie zal niet worden toegepast bij zwangere vrouwen, patiënten met ernstige osteoporose, ernstig overgewicht of ernstige zenuwbeschadiging. Na sommige operaties kan de therapie niet worden toegepast, bijvoorbeeld als er schroeven of platen in de rug zijn geplaatst. Uw chiropractor kan u adviseren of decompressie therapie u kan helpen.

Hoe gaat de behandeling in z’n werk?
Spinale decompressie therapie is er op gericht om meer ruimte te creëren tussen de ruggenwervels. De behandeling vindt plaats, terwijl u comfortabel ligt op de decompressietafel. U wordt stevig gefixeerd op de tafel en door middel van een koord wordt u verbonden met de geavanceerde computer. De chiropractor kiest in de computer het juiste behandelprotocol voor u. Vervolgens past hij/zij dit specifiek toe op uw klacht en uw lichaamsbouw. De computer zal vervolgens door middel van het koord het programma doorlopen dat er op gericht is om de druk te verminderen. Subtiel gedoseerde rek wordt uitgeoefend op uw ruggengraat, gedurende 20 tot 30 minuten. Door de verminderde druk ontstaat er ruimte voor een betere doorbloeding op de aangedane plek. De tussenwervelschijf raakt weer in staat om vocht, voedingsstoffen en zuurstof op te nemen. Het gebied krijgt zo de kans om zich te herstellen. Door deze behandeling regelmatig te ondergaan, gedurende een aantal weken, zullen de tussenwervelschijven verstevigen en daarmee minder druk geven op de zenuwen.

Wat zijn de resultaten?
Spinale decompressie therapie heeft veel goede resultaten opgeleverd, ook bij patiënten die al tevergeefs diverse andere behandelingen hebben ondergaan. Recente studies hebben laten zien dat deze therapie een aanzienlijke verbetering geeft. Nederlands onderzoek gaf een resultaat van verbetering bij 96% van de patiënten. Bij 76% van die patiënten verdwenen de klachten zelfs geheel. MRI scans lieten zien dat een hernia met circa 50 procent kan afnemen, waardoor een operatie overbodig kan worden. Als u één van de eerder genoemde klachten heeft, kunt u na 5 tot 8 behandelingen al een significante verbetering ervaren. Voor herstel en verbetering op de lange termijn zijn circa 10 tot 15 behandelingen nodig.

Spinale decompressie therapie komt in Nederland nog weinig voor, maar heeft onder andere in de Verenigde Staten veel succes.

Praktische informatie
Als u komt voor deze behandeling dan kunt u het beste prettig zittende kleding dragen. We vragen u de riem af te doen en uw schoenen uit. Als u bijvoorbeeld een MP3-speler meeneemt, kunt u tijdens de behandeling naar uw eigen muziek luisteren. De totale behandeling zal ongeveer een uur in beslag nemen. Voor Spinale decompressie therapie gelden andere tarieven dan voor een chiropractisch consult. De vergoedingen vallen bij uw aanvullende zorgverzekering echter onder dezelfde voorwaarden. Bent u aanvullend verzekerd, dan vergoedt uw zorgverzekeraar zeer waarschijnlijk de behandeling, of een deel daarvan. Als u hier klinkt vindt u de tarieven.