In Nederland wordt chiropractie nog ingedeeld bij de 'alternatieve geneeswijzen'. De reden hiervan is dat er nog geen opleiding tot chiropractor in Nederland is. Er is echter niets 'alternatiefs' aan chiropractie. Dit bewijzen de opleidingen en vele wetenschappelijk onderzoeken die zijn gedaan, waaruit telkens blijkt dat er goede resultaten worden geboekt met chirpractie. Het wordt zelfs de meest effectieve behandelmethode voor lage rugpijn genoemd.

ONDERZOEKSRESULTATEN

In 1895 werd het effect van chiropractie al bewezen.
Sinds het ontstaan van chiropractie in 1895 vond er een snelle groei plaats van chiropractoren. Er is daarna jaren van onderzoek geweest naar chiropractie. De resultaten van deze onderzoeken hebben er voor gezorgd dat chiropractie wereldwijd geaccepteerd is.

De overheid van Nieuw Zeeland heeft in 1979 twee jaar lang onderzoek gedaan naar chiropractie. Een groot aantal doktoren en gezondheidsexperts zijn daarvoor geïnterviewd. Uit deze studie bleek dat chiropractie een veilige en effectieve behandelmethode is.

In 1987 was er een rechtzaak tussen vier chiropractoren  en de AMA(American Medical Assocation). De AMA wilde een boycot voor chiropractische behandelingen. Tijdens het proces werden onderzoeken over chiropractie getoond. Hieruit bleek dat chiropractie twee keer zo effectief is als medicatie voor bestrijding van blessures. Nadat de rechtbank zijn vonnis had uitgesproken hebben veel ziekenhuizen chiropractoren in dienst genomen.

In 1993 publiceerde het Ontario Ministry of Health (in Canada) een rapport over de meest effectieve behandelmethodes voor lage rugpijn. Uit dit onderzoek kwam de conclusie dat chiropractie het meest effectief is. 

In de toekomst blijven onderzoeken

Het aantal chiropractoren wereldwijd blijft groeien. Er wordt steeds gewerkt met de nieuwste technieken en behandelmethodes en mede daarom is continue onderzoek noodzakelijk. Er wordt veel onderzoek gedaan naar veiligheid en effectiviteit, en de kwaliteit van de chiropractische behandelingen. 

Wie doet het onderzoek

Er zijn wereldwijd 23 Chiropractie Universiteiten die allemaal verschillende onderzoeken verrichten. Daarnaast zijn er ook overheidsinstanties, privé-onderzoekers en doktoren betrokken bij de onderzoeken.