het Onderzoek (1e consult)

Niet elke rugklacht is hetzelfde. De spieren, wervels, tussenwervelschijven, gewrichtskapsels, bindweefsel en het zenuwstelsel spelen allemaal een belangrijke rol in het bewegen van de rug. Als één of meer van deze structuren zijn werk niet goed kan doen, ontstaan er rugklachten. Hoewel de klachten bij verschillende patiënten vaak sterk op elkaar lijken, kan de onderliggende oorzaak heel anders zijn. Het is dus belangrijk om eerst zorgvuldig te analyseren hoe de klachten ontstaan zijn, voordat een effectieve behandeling gestart kan worden. Dit onderzoek doet de chiropractor tijdens het eerste consult.

Het eerste consult bestaat uit de volgende vier stappen.

 1. U begint met een gesprek met de chiropractor. Dit gebeurt aan de hand van de vragenlijst die u heeft ingevuld. U bespreekt uw klachten en uw medische voorgeschiedenis. Vervolgens vindt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats. De chiropractor doet chiropractische, orthopedische en neurologische testen. Indien gewenst zullen we röntgenfoto’s of MRI-scans laten maken of opvragen, zodat we alle benodigde informatie hebben.
   
 2. Als er aanleiding is voor nader onderzoek, kunnen er aanvullende metingen worden gedaan met de iDXA Scan (in de praktijken in Heemstede en Koog a/d Zaan)
  a. Er wordt een Total Bodyscan gemaakt (een exacte meting van het spierweefsel en de vetmassa in het lichaam, per lichaamsdeel);
  b. We maken foto’s van de wervelkolom;
  c. Indien gewenst doen we een osteoporose (botdichtheid-)onderzoek.
   
 3. Vervolgens meten we het functioneren van uw zenuwstelsel met de Subluxation Scan:
  - Meting van de flexibiliteit van de wervelkolom bij alle bewegingen;
  - Meting van de hartslag, de temperatuur van de huid en de vochtafgifte van de huid;
  - Meting van de zenuwirritatie van alle organen in het lichaam;
  - Meting van de functie van de spieren rondom de wervelkolom;
  - Pijn/irritatiemeting, door druk uit te oefenen op de pijnlijke plaatsen.

  Alle resultaten van deze onderzoeken met de Subluxation Scan worden geanalyseerd en het resultaat is een “rapportcijfer” dat aangeeft hoe uw zenuwstelsel functioneert.
   
 4. Tenslotte wordt uw bloeddruk gemeten.

Tijdens het tweede consult krijgt u de uitslagen van alle onderzoeken.

UW ZENUWSTELSEL

graph2.jpg

Uw zenuwstelsel bestuurt en controleert al uw lichaamsfuncties.
De zenuwen maken alle bewegingen mogelijk, brengen emoties naar de hersenen, houden u in balans en rechtop, controleren uw organen en de circulatie van het bloed.

Het is belangrijk dat uw zenuwstelsel goed functioneert, omdat uw lichaam dan goed wordt 'aangestuurd'.

Door middel van een onderzoek met de Subluxation Scan, kunnen we het functioneren van het zenuwstelsel meten.

Door 5 verschillende testen te doen, kan de NeuroSpinal Functional Index worden berekend. Dit is een cijfer tussen de 0 en 100 dat aangeeft of uw zenuwfunctie goed/voldoende is, of dat er ruimte is voor verbetering.

 

uw WERVELKOLOM

De iDXA Scan geeft de chiropractor informatie over uw wervelkolom. Met de iDXA Scan kunnen we een exacte meting maken van uw botmassa, spierweefsel en vetmassa. Het is op dit moment wereldwijd de nieuwste, meest betrouwbare en gedetailleerde onderzoeksmethode op het gebied van botdichtheidmetingen.

De iDXA Osteoporose Scan
De iDXA Scan geeft een nauwkeurige analyse van uw botstatus. Hieruit komt een T-score, die de kwaliteit van het bot aangeeft.

De iDXABody Compositie Scan
Er wordt een exacte meting van het spierweefsel en de vetmassa in het lichaam gemaakt. Dit is uitgewerkt per lichaamsdeel. Vet op bepaalde plaatsen in het lichaam geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten.

De iDXA Total Body en DVA Scan
De iDXA Scan maakt röntgenbeelden van het skelet; deze geven een duidelijke weergave van uw botten en gewrichten. Deze beelden kunnen bijdragen aan de opsporing van degeneratie (slijtage/artrose) en scoliose (zijwaartse afwijking van de wervelkolom).

Door onderzoek met de iDXA Scan kunnen we in een vroeg stadium al eventuele problemen ontdekken. Hoe eerder een diagnose zoals osteoporose wordt gesteld, hoe beter de behandeling kan worden bepaald.

Voor wie is de iDXA Total Bodyscan bedoeld?

Iedereen die geïnteresseerd is in zijn/haar gezondheid kan een iDXA Scan laten maken. 
Dit geldt natuurlijk voor onze patiënten, maar ook voor mensen die (nog) geen patiënt zijn.

Bijvoorbeeld:

 • Iedereen die wil weten of zijn/haar botstatus, spierweefsel en vetmassa in de gewenste conditie verkeren. Met deze informatie kan bepaald worden welke gebieden in het lichaam extra aandacht nodig hebben;
 • Mensen die tot de risicogroep voor osteoporose behoren. Bij tijdige signalering is een behandeling mogelijk.
 • Sporters die bepaalde lichaamsdelen willen trainen, kunnen de wijzigingen in de spiermassa meten. Op deze manier kunnen ze de effectiviteit van een trainingsschema volgen.
 • Revalidatie patiënten kunnen hun vorderingen van het herstel van de spierfunctie volgen. Dit is belangrijke informatie voor het genezingsproces.
 • Mensen die een dieet volgen, kunnen een overzicht krijgen van het exacte vet- en spiergehalte van het lichaam.
 • Voor kinderen die medicijnen gebruiken die invloed kunnen hebben op de botmassa (zoals medicijnen tegen astma/bronchitis), kan de botstatus in de gaten gehouden worden. 

De kosten van een iDXA Scan bedragen EUR 80,00 voor patiënten van Chiropractie Munksgaard en EUR 140,00 voor niet-patiënten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de assistente.