SCHOUDERKLACHTEN

Schouderklachten kunnen heel belemmerend zijn en uw dagelijkse activiteiten beïnvloeden. In veel gevallen wordt de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ (bursitis) of ‘peesontsteking’ gesteld. Ontstekingsremmers en injecties hebben meestal slechts een beperkt en tijdelijk effect. De chiropractor kijkt bij schouderklachten verder dan de lokale ontstekingen in de schouders. De behandeling is erop gericht om niet alleen het symptoom te bestrijden maar juist ook de oorzaak.

Hoewel de diagnoses slijmbeursontsteking of peesontsteking doorgaans wel correct zijn, is het belangrijk om u te realiseren dat een ontsteking niet zomaar ontstaat.

OORZAAK

Schouderklachten zijn vaak het gevolg van:

  • een slechte (werk)houding;
  • eenzijdige activiteiten;
  • overbelasting;
  • trauma, bijvoorbeeld door een ongeluk of sportblessure.

Door bovenstaande factoren gaan mensen de schouders afwijkend bewegen. Hierdoor verandert de spanning op spieren en sommige structuren in de schouder raken beklemd of gaan langs elkaar schuren. Hierdoor kunnen op den duur pijnklachten en zelfs ontstekingen ontstaan. Slijmbeursontstekingen en peesontstekingen zijn dus het gevolg van schouderproblemen, niet de primaire oorzaak.

ONDERZOEK

Als u voor het eerst bij de chiropractor komt dan zal de chiropractor eerst een gesprek met u hebben over uw klachten en vervolgens een uitgebreid onderzoek doen. De chiropractor zal bij schouderklachten onder andere een zorgvuldig bewegingsonderzoek uitvoeren om vast te stellen wat de oorzaak van de klachten is. Hierbij wordt ook zeer nadrukkelijk naar de nek en bovenrug gekeken, aangezien deze gebieden een grote invloed op de schouders hebben.
Het is belangrijk om eerst zorgvuldig te analyseren hoe de klachten ontstaan zijn, voordat een effectieve behandeling gestart kan worden. Dit onderzoek doet de chiropractor tijdens het eerste consult. De uitslagen krijgt u tijdens het tweede consult en dan zal ook het behandelplan worden besproken.

BEHANDELING

Als blijkt dat de chiropractor u kan helpen, wordt het behandelplan met u besproken en daarna kan worden gestart met de behandelingen. De chiropractor beschikt over een groot aantal specifieke technieken om de bewegingen van de wervelkolom en de schouders te corrigeren. Vaak wordt dit ook met doelgerichte oefeningen ondersteund. Als de schouders weer correct bewegen en pezen of slijmbeurzen dus niet langer beklemd raken zullen de ontstekingen ‘vanzelf’ verdwijnen