Hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende klachten; 20% van de Nederlanders heeft zelfs wekelijks last van hoofdpijn. De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Daarnaast is er clusterhoofdpijn, hormonale hoofdpijn of aangezichtspijn. Teveel pijnstilling of cafeïne kunnen ook hoofdpijnklachten veroorzaken. Heeft u ook regelmatig hoofdpijn? De chiropractor behandelt met name spanningshoofdpijn en migraine.

SPANNINGSHOOFDPIJN

Dit is hoofdpijn die wordt toegeschreven aan overmatige spanning in gelaats- en/of nekspieren. Het is verreweg de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Deze hoofdpijn is niet ernstig, maar wel vervelend. Hoewel deze hoofdpijn ‘spanningshoofdpijn’ heet, wordt het zeker niet altijd door spanning veroorzaakt. De pijn kan verergeren door stress, slecht slapen, vermoeidheid of een verkeerde houding.

Kenmerken spanningshoofdpijn:

  • de pijn straalt vaak uit vanuit de nek naar het hoofd; 
  • de hoofdpijn is een drukkende pijn, die vaak als een band om het hoofd wordt gevoeld; 
  • de pijn zit meestal aan beide kanten van uw hoofd of in de nek, maar kan ook aan 1 kant zitten; 
  • de spieren van de schouders, nek en schedelrand zijn vaak gevoelig; 
  • de pijn kan enkele minuten tot vele dagen duren; 
  • de pijn is aanwezig, maar meestal kunt u wel doorgaan met uw dagelijkse activiteiten. 
  • U kunt last hebben van harde geluiden of fel licht.

Oorzaak

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van spanningshoofdpijn. Vaak ontstaat het vanuit de nek. Als gewrichten niet goed bewegen en nekspieren erg gespannen zijn hoog in de nek, kan dit leiden tot hoofdpijn.

Onderzoek

Als u voor het eerst bij de chiropractor komt dan zal de chiropractor eerst een gesprek met u hebben over uw klachten en vervolgens een uitgebreid onderzoek doen. Het is belangrijk om eerst zorgvuldig te analyseren hoe de klachten ontstaan zijn, voordat een effectieve behandeling gestart kan worden. Dit onderzoek doet de chiropractor tijdens het eerste consult. De uitslagen krijgt u tijdens het tweede consult en dan zal ook het behandelplan worden besproken.

Behandeling

Als blijkt dat de chiropractor u kan helpen, wordt het behandelplan met u besproken en daarna kan worden gestart met de behandelingen. De chiropractor beschikt over een breed scala aan behandeltechnieken voor spanningshoofdpijn. De behandelingen richten zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren van de nek en gerelateerde gebieden van de rug. Daarnaast krijgt u advies over een goede (slaap)houding, ergonomie, sport, oefeningen en eventueel voeding. Een gezonde levensstijl is van groot belang om deze hoofdpijnklachten tot een minimum te reduceren.

MIGRAINE

Als u heftige stekende of bonzende hoofdpijn heeft, vaak aan één kant van het hoofd, dan kan het zijn dat u migraine heeft. De pijn wordt erger bij inspanning en het kan zijn dat u zich misselijk voelt en moet overgeven. Vaak is fel licht of een hard geluid slecht te verdragen. Soms wordt migraine vooraf gegaan door een ‘aura’. U ziet dan 30-60 minuten voor de hoofdpijn begint al een soort flitsen of schitteringen. In enkele gevallen kan het zijn dat u een doof gevoel, tintelingen of wat minder kracht heeft aan één kant van uw gezicht of lichaam. De migraine komt vaak in aanvallen.

Oorzaak

Migraine wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door invloed van het zenuwstelsel op de bloedvaten. Medicijnen kunnen uitkomst bieden tijdens een migraine aanval. Ook uw voeding is van groot belang, want bepaalde voedingstoffen zoals wijn, kaas en chocolade kunnen een migraine aanval veroorzaken.

Behandeling

De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken voor spanningshoofdpijn, maar chiropractie is helaas niet altijd de oplossing voor migraine. Vaak kan een chiropractor wel helpen om uw aanvallen in frequentie en intensiteit te verminderen. Daarnaast kan uw chiropractor u adviseren over uw voeding en ander leefgewoonten. Dit kan er ook toe bijdragen dat u minder vaak migraine heeft en minder medicatie hoeft te gebruiken.