We onderzoeken en behandelen u met de meest geavanceerde apparatuur die wereldwijd beschikbaar is! Meer weten? Kijk hier!

En meer

De chiropractor behandelt uiteenlopende klachten aan spieren of gewrichten. Veel mensen komen bij de chiropractor met rugpijn, maar chiropractie kan bij vele andere klachten een oplossing bieden.

Schouderklachten

Schouderklachten kunnen heel belemmerend zijn en uw dagelijkse activiteiten beïnvloeden. In veel gevallen wordt de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ (bursitis) of ‘peesontsteking’ gesteld. Ontstekingsremmers en injecties hebben meestal slechts een beperkt en tijdelijk effect. De chiropractor kijkt bij schouderklachten verder dan de lokale ontstekingen in de schouders. De behandeling is erop gericht om niet alleen het symptoom te bestrijden maar juist ook de oorzaak. Lees meer.

Hoewel de diagnoses slijmbeursontsteking of peesontsteking doorgaans wel correct zijn, is het belangrijk om u te realiseren dat een ontsteking niet zomaar ontstaat.
Oorzaak

Schouderklachten zijn vaak het gevolg van:

 • een slechte (werk)houding;
 • eenzijdige activiteiten;
 • overbelasting;
 • trauma, bijvoorbeeld door een ongeluk of sportblessure.

Door bovenstaande factoren gaan mensen de schouders afwijkend bewegen. Hierdoor verandert de spanning op spieren en sommige structuren in de schouder raken beklemd of gaan langs elkaar schuren. Hierdoor kunnen op den duur pijnklachten en zelfs ontstekingen ontstaan. Slijmbeursontstekingen en peesontstekingen zijn dus het gevolg van schouderproblemen, niet de primaire oorzaak.

Onderzoek
Als u voor het eerst bij de chiropractor komt dan zal de chiropractor eerst een gesprek met u hebben over uw klachten en vervolgens een uitgebreid onderzoek doen. De chiropractor zal bij schouderklachten onder andere een zorgvuldig bewegingsonderzoek uitvoeren om vast te stellen wat de oorzaak van de klachten is. Hierbij wordt ook zeer nadrukkelijk naar de nek en bovenrug gekeken, aangezien deze gebieden een grote invloed op de schouders hebben.

Het is belangrijk om eerst zorgvuldig te analyseren hoe de klachten ontstaan zijn, voordat een effectieve behandeling gestart kan worden. Dit onderzoek doet de chiropractor tijdens het eerste consult. De uitslagen krijgt u tijdens het tweede consult en dan zal ook het behandelplan worden besproken.

Behandeling
Als blijkt dat de chiropractor u kan helpen, wordt het behandelplan met u besproken en daarna kan worden gestart met de behandelingen. De chiropractor beschikt over een groot aantal specifieke technieken om de bewegingen van de wervelkolom en de schouders te corrigeren. Vaak wordt dit ook met doelgerichte oefeningen ondersteund. Als de schouders weer correct bewegen en pezen of slijmbeurzen dus niet langer beklemd raken zullen de ontstekingen ‘vanzelf’ verdwijnen.

 

Heupklachten

Heup- en bekkenklachten komen op alle leeftijden voor, zowel bij mannen als bij (zwangere) vrouwen. Problemen in het heupgewricht geven vaak pijnklachten in de lies, uitstralend naar de binnenzijde van de knie. Dat kan tot verwarring leiden: waar komt uw pijn vandaan? Wanneer er blokkades in de wervelkolom zijn ontstaan, kunnen overal in het lichaam klachten optreden. Heupklachten zijn daar een voorbeeld van, want de heup en het bekken vormen de basis van de gehele wervelkolom. Lees meer.

Onderzoek
Als u voor het eerst bij de chiropractor komt dan zal de chiropractor eerst een gesprek met u hebben over uw klachten en vervolgens een uitgebreid lichamelijk onderzoek doen. Dit gebeurt tijdens het eerste consult. Soms is het in eerste instantie niet duidelijk of klachten daadwerkelijk door de heup veroorzaakt worden, of een ander bron hebben. Klachten uit het heupgewricht voelt u bijvoorbeeld meestal in de lies of stralen uit naar de knie. Ook klachten aan de bil, pijn aan één kant van de onderrug, buitenkant van de heup en bij het schaambeen worden vaak toegeschreven aan de heup. Meestal klopt dat echter niet en komt de oorzaak van deze klachten voort uit problemen van het bekkengewricht (SI-gewricht). Het is dus belangrijk om uit te zoeken of u daadwerkelijk heupklachten heeft en wat chiropractie voor u kan betekenen.

Behandeling
Als blijkt dat de chiropractor u kan helpen, wordt tijdens het tweede consult het behandelplan met u besproken en daarna kan worden gestart met de behandelingen.

Door speciale technieken toe te passen kan uw chiropractor u helpen met stijfheid en spierspanning in de heup. Deze technieken richten zich niet alleen op het heupgewricht, maar ook op het bekkengewricht, de lage rug en de spieren in het gebied. Door de behandelingen kunt u zich makkelijker bewegen en zal de pijn verminderen.

 

Huilbaby’s

Als een baby veel huilt, dan is er iets aan de hand. Bij koliek (darmkrampjes) kun je zien dat de baby pijn heeft, doordat hij/zij de beentjes optrekt en soms is de onderbuik hard en opgezet. Uit onderzoek is gebleken dat 94% van de zuigelingen na twee weken van chiropractische behandelingen geen last meer had van koliek.

Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat chiropractie prettig en veilig is voor baby’s. Lees meer.

Bij pasgeboren kinderen kunnen problemen in de wervelkolom ontstaan door het trekken, draaien en samendrukken van de baby tijdens de geboorte. Hierdoor kunnen de zenuwen in de nek worden gerekt of beschadigd en dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, zoals koliek (darmkrampjes), oorontstekingen en slaapproblemen.

De mogelijke indicaties om een chiropractor te raadplegen kunnen zijn:

 • Onrustig, nerveus, veel huilen. (3/3/3 = 3 uur per dag, 3 dagen per week, 3 weken lang)
 • Slaapproblemen/ritmeproblemen
 • Voorkeurshouding (hoofd/bekken)
 • Overstrekte houding
 • Voorkeursborst met voeden
 • Problemen met zuigen
 • Naar de oren grijpen
 • Asymmetrische vorm van het hoofd
 • Asymmetrisch bewegen van armen en benen
 • Extreem huilen bij aan- en uitkleden
 • Instabiele hoofdcontrole voor leeftijd (hoofd dat traag mee omhoog komt bij optrekken aan de armen)
 • Vertraagde ontwikkeling (vooral van de grove motoriek).
 • Oorontstekingen
 • Constipatie

Natuurlijk kunnen bovenstaande problemen ook een andere oorzaak hebben. Daarom bepaalt de chiropractor met behulp van een uitgebreid onderzoek eerst of een chiropractische behandeling zinvol is.

 

Kinderen

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen lichamelijke klachten kunnen krijgen. Kleine kinderen vallen regelmatig, grotere kinderen kunnen zich pijn doen met sporten en nog grotere kinderen moeten zware rugzakken met boeken dragen op de middelbare school. Normaal gesproken herstellen kinderen snel, maar als een klacht blijft aanhouden dan moet u dit serieus nemen en kan een chiropractor uw kind helpen. Het oplossen van klachten op jonge leeftijd stimuleert de ontwikkeling van uw kind en vermindert sterk de kans op vergelijkbare klachten in de toekomst. Lees meer.

Praktijkervaring leert dat kinderen vaak sneller opknappen dan volwassenen, na slechts enkele behandelingen is er al verbetering.

Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn van de klachten van uw kind:

  • Kinderen zijn vaak roekeloos: ze rennen, vallen, sporten en stoeien.
  • Een aangeboren standafwijking van de voet, het bekken of de wervelkolom.

 

 • Als uw kind vroeger een huilbaby was.
 • Het dragen van zware schooltassen en een slechte houding in de klas.

Deze oorzaken kunnen leiden tot een ‘scheefstand’. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de onderrug, maar ook voor de enkel, knie, heup, bovenrug en nek. Als deze ‘scheefstand’ langere tijd aanhoudt, gaan wervels en andere gewrichten vastzitten. Deze blokkades kunnen aanleiding geven tot (pijn)klachten.

Een chiropractor behandelt onder andere:

 • rug- en nekklachten
 • hoofdpijn
 • schouderklachten
 • klachten geassocieerd met een scoliose

Daarnaast is een van onze chiropractoren gespecialiseerd in de behandeling van ADHD en autisme. Meer informatie over dit behandeltraject vindt u hier.

Aangepaste behandeling voor kinderen.
De chiropractor behandelt uw kind met zachte technieken passend bij de leeftijd. De behandeling is niet pijnlijk en de chiropractor legt duidelijk uit waarom er wat gebeurt. Het doel van chiropractische behandeling is de beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren en de functie te herstellen. Ook zal de chiropractor adviezen geven over de juiste lichaamshouding en eventueel oefeningen voor thuis meegeven die de wervelkolom van uw kind gezond houden. Soms kan het zinvol zijn om eens per half of heel jaar de wervelkolom te laten controleren.